Често задавани въпроси за солариуми

Често задавани въпроси за солариуми

 • Защо човек трябва да посещава солариум?  Има много причини, както биологични, така и физиологични, излагането на светлина за почти всички живи организми на Земята да е препоръчително. Хората изглеждат по-добре с лек загар, поради което добрият тен влияе на самочувствието и успеха.
 • Вреди ли солариума?  Категорично не. Солариума действа благоприятно върху цялостното състояние на организма. Стимулира възпроизвеждането на витамин Д, колаген, меланин, хормона на щастието (серотонин), спомага за лекуването на много заболявания.
 • Защо лекия тен е толкова важен и как мога най-добре да се приготвя за следващите летни ваканции?  УВ-В лъчите, които навлизат в кожата когато сте в солариум, стимулират производството на меланин, който покрива ядрото на клетката и защитава нейните допаминергични нигростриални неврони (ДНН). Също така правят външния слой на кожата по-дебел, което не позволява на УВ светлината да премине безпрепятствено в долните слоеве на кожата. Добиването на тен в соларно студио е разумна мярка за подготовка на кожата за лятната ваканция. Ще са ви необходими около 2-3 седмици, за да изградите защитен фактор от 4 до 8.
 • Мога ли да ползвам слънцезащитни продукти вместо професионална соларна козметика?  Слънцезащитните продукти са разработени, за да може да прекарвате по-дълго време на слънце. За солариума, е препоръчително използването на професионална соларна козметика за преди и/или след солариум.
 • Защо трябва да ползвам козметика за солариум?  Ползването на професионална козметика за солариум е важно, за да запазите кожата си млада, жизнена, тонизирана и хидратирана.
 • Мога ли да ползвам солариум и да ходя на плаж в един ден?  Желателно е поне 48 часа преди плаж да прекратите соларните процедури.
 • Съвместими ли са сауната и солариума?  Да, но имайте в предвид, че съчетанието им води до по-високо натоварване на кръвообращението.
 • Мога ли да отида на фитнес и солариум в един и същ ден?  Може разбира се. Но тук отново ще припомним за високо натоварване на кръвообращението, а при съчетанието на фитнес и солариум то ще бъде налично. Така че най-добрия вариант е да има поне малка пауза между фитнес и солариум.
 • Колко често мога да ползвам солариум, за да добия тен здравословно?  Препоръката дадена от комисията по облъчване, е максимум 50 процедури на година, било то на слънце или в солариум. Времетраенето между 2 процедури трябва да е най-малко 48 часа. Изгарянията могат да се видят едва след 6 до 24 часа.
 • Защо тенът изчезва след известно време?  Пигментацията на кожата започва в най-външния слой - т.нар. епидермис. На всеки 28 до 30 дни всички клетки в този слой се подновяват. Клетките, разположени във вътрешната част на най-горния слой се делят и се придвижват до повърхността, където постепенно изсъхват и се откъсват. Повторни процедури по добиване на тен с УВ светлина помагат за задържането на тена.
 • Трябва ли да започнем от начало процедурите след почивка?  След продължителна почивка от процедурите за добиване на тен, препоръчително е да започнете отново постепенно и контролирано процедурите.
 • Мога ли да ползвам солариум през цялата година?  Може да ползвате солариум целогодишно, но престоя и паузите между процедурите, трябва да бъде контролиран. Не прекалявате.
 • Ползването на солариума ще намали ли депресията позната през зимния период и сезонната умора?  Престоя Ви в солариум предизвиква възпроизвеждане на хормона на щастието – серотонин. Ползвайте солариум през зимния период, за да сте винаги усмихнати и щастливи.
 • Могат ли кожните заболявания да се третират чрез излагане на УВ лъчи?  В някои случаи може да се забележи подобрение на външния вид на кожата. Препоръчваме ползване на солариум паралелно с консултация за лечение с лекар специалист.
 • Мога ли да ползвам солариум, когато взимам лекарства?  Психиатричните лекарства, антибиотиците, антидепресантите, антихистамичните лекарства могат да причинят фото алергична реакция (т.е. негативна реакция на кожата като почервеняване). Ако вземате от горе изброените, трябва да се консултирате с личния си лекар преди да посетите соларно студио.
 • Възпроизвежда ли кожата витамин Д, меланин и колаген по време на соларна процедура?  Както споменахме по-горе, да. Зимата Вие сте лишени от добиването на витамин Д, тъй като слънцето е естествен стимулатор, но през летния период. Алтернативно решение през зимен период е солариумът. При ползването на солариум освен витамин Д, кожата Ви възпроизвежда меланин и колаген.
 • Как действа солариума при кожа с акне?  Солариумът би облекчил симптомите на акне. Все пак в зависимост от това какво лечение е назначено за лекуването на акне, консултирайте се с лекуващия лекар относно посещението на солариум. Вече пояснихме, че има лекарства, който са несъвместими със соларни процедури.
 • Допринася ли ползването солариум за лечение на остепопороза?  Остеропорозата е заболяване, което се характеризира с изкривяване или предразположеност на костите към фрактури, солариумът е част от рецептата за лечение на остеропороза.
 • Лекува ли солариума артрит?  Ползването на солариума води до временно облекчаване на симптомите на болестта.
 • Препоръчително ли е ползването на солариум при грип?  При неразположение и признаци за простуда, ползването на солариум може да предотврати влошаване на състоянието Ви.
 • Мога ли да ходя на солариум, ако имам температура?  Категорично не. При висока температура не се препоръчва допълнително затопляне на организма.
 • Ще имам ли бръчки, ако ползвам солариум?  За да няма място за притеснение относно появата на бръчки, препоръчваме ползването на солариум да бъде в рамките на нормалното.
 • Мога ли да ползвам солариум, ако имам бенки?  На първо място препоръчваме консултация с личния Ви лекар. Наблюдавайте след всяка процедура за промяна на формата или цвета на бенката, ако е налично такова преустановете посещението на солариум. При наличието на бенки може да се ползва слънцезащитни продукти, обаче само непосредствено върху бенките.
 • Каква е разликата между естественото и изкуственото облъчване?  За разлика от естественото слънце, солариумът се съобразява с типа кожа и дава възможност да се контролира времетраенето. Характера на светлината остава един и същ, докато при естественото слънце интензитетът на светлината се променя постоянно.
 • Каква е причината за така наречените „бели петна” и как мога да ги избегна?  Тези петна се наблюдават на плешките и в седалищните части (на опашката) и могат да се обяснят с натиска, който се оказва при легнало положение на тялото в солариума. Натискът влияе на кръвообращението в тези области, кръвта не пренася до там кислород и Вие се сдобивате с т. нар. „бели петна”. Препоръчваме редуване на хоризонтален с вертикален солариум, за да добиете равномерен тен.
 • Защо някои части от тялото добиват тен по-бързо от други?  Някои части от тялото имат по-малко тенни клетки от други, като например вътрешната страна на ръцете, краката от коленете на долу. На изброените места кръвооросяването е променено, пренасянето на кислород до там е по-слабо. Отново препоръчваме ползване както на хоризонтален, така и на вертикален солариум.
 • Какво е правилното отношение към кожата ми, когато ползвам солариум?  Почистете всякакъв вид козметика и грим преди процедурата. Лосиони за добиване на тен с UV защита не са подходящи за солариум. Контролирайте престоя си в соларните апарати, не прекалявайте с броя на процедурите (не повече от 8-10 процедури месечно). Избегнете комбинация на плаж и солариум в един ден. И най-важното: хидратираите кожата си, като ползвате професионална козметика за преди и/или след солариум.
 • Може ли да ходя на солариум по време на фотоепилация, ако не, колко време трябва да изчакам от последна процедура?  Не е желателно да ползвате солариум докато сте в процес на процедури за фотоепилация, дори 4-5 седмици след като прекратите с фотоепилацията се въздържайте от соларни процедури. Препоръчваме консултация с лицето извършващо фотоепилационните процедури за това кога Ви е позволено да ползвате солариум. Тъй като има различен тип кожа и различен тип процедури (фотоепилация), възстановяването е различно.
 • Мога ли да ползвам солариум по време на бременност?  По време на нормална бременност и в зависимост от етапа на бременността, може да ползвате солариум, но с предварителна консултация с личния Ви лекар.
 • Кога мога да започна процедури в солариум след операция?  В зависимост от манипулацията, се определя времето, в което не трябва да ползвате солариум. Препоръчваме консултация с лекуващия лекар. Като цяло солариума действа благоприятно след оперативна намеса.
 • Мога ли да ползвам солариум след операция за коригиране на зрението?  Изключителна важност е ползването на защитни очила за солариум. Кога може да започнете соларни процедури след операция, препоръчваме консултация с лекуващия лекар.
 • Наистина ли са толкова важни очилата предназначени при ползване на солариум?  УВ светлината може да причини увреждане на очите. Незащитеното око може да се възпали на повърхността и в определени случаи ретината може да бъде повредена от прекомерно облъчване. Използвайте УВ-непроницаеми защитни очила при сесии в солариум. Ще ги намерите в соларното студио, което посещавате. Обикновените контактни лещи и слънчевите очила не заместват УВ защитните очила за солариум. 
 • Мога ли да нося контактни лещи в солариум?  Отговорът е: Да! Но както всеки друг любител на солариум, носещите контактни лещи също трябва да слагат специални защитни очила, които предпазват очите от УВ лъчение. 
 • Колко време след като си направя татуировка мога да ползвам солариум?  Изчакайте поне 3-4 седмици. Нека изчезне зачервяването на убожданията, да се възстанови кожата и може да посещавате солариум.
 • Могат ли възрастни хора да ползват солариум?  Да могат да ползват солариум. Те по-скоро биха могли да се възползват от положителните ефекти на УВ светлината при ревматични болки, за повдигане на тонуса или за произвеждането на витамин D3, който предотвратява остеропорозата.
 • Вредно ли е добиването на тен при малки деца?  Да вредно е, поради факта, че резистенцията на детската кожа към УВ светлината не е още напълно развита. Те могат да започнат да добиват тен най-рано след 16 годишна възраст и само след като са получили изчерпателна професионална инструкция.
 • Необходимо ли е да взимам душ преди да отида на солариум?  Не е задължително - както се чувствате добре. Все пак е препоръчително кожата да е чиста преди соларна процедура.
 • Колко време е необходимо да мине след соларна процедура, преди да взема душ?  В случай, че се притеснявате, че може да ви се измие тена, можем да ви успокоим - това със сигурност няма да се случи. Ако ползвате професионална козметика за солариум е препоръчително да изчакате до 1 час след соларна процедура, за да дадете нужното време на козметиката да проникне в дълбочина на кожата, не само на повърхностния слой. Така Вие дарявате Вашата кожа с нужната за нея хидратация. Козметиката ще допринесе за възпроизвеждането на колаген.
 • Защо добивам по-бавно тен от останалите?  Всяка кожа има различна структура. Някой добиват загар по-бързо от други. Всяка кожа потъмнява до определен момент, след това се наблюдава само поддържане на добития до момента тен.
Верига соларни студия SolarPower
СОФИЯ
ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ


София, бул. Патриарх Евтимий 16

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
ЦЕНТЪР


София, ул. Света София 8, до Pulse Fitness Downtown

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
PULSE FITNESS & SPA MLADOST


София, ул. Околовръстен път 251а, във фитнес Pulse Fitness & Spa Mladost

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
PULSE FITNESS & SPA BULGARIA


София, бул. България 132, във фитнес Pulse Fitness & Spa Bulgaria

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
БОРОВО


София, бул. България 60A

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
СТУДЕНТСКИ ГРАД


София, ул. 8-ми Декември 35, срещу бл. 22

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
СТРЕЛБИЩЕ


София, ул. Тулча 43

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
КРАСНА ПОЛЯНА


София, бул. Н. Мушанов, бл.31

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
ДРУЖБА 1


София, Дружба 1, Пазара, павилион 60

тел: 0886 602 954
СОФИЯ
МЛАДОСТ 1


София, бул. Ал. Малинов 30, ТЦ Лилиан, ет. 2

тел: 0884 011 266
ПЛОВДИВ
КАМЕНИЦА 1


Пловдив, бул. Хр. Ботев 101

тел: 0897 560 836
ПЛОВДИВ
ТРАКИЯ


Пловдив, бул. Освобождение, бл. 203

тел: 0897 560 836
ПЛОВДИВ
PULSE FITNESS & SPA PLOVDIV


Пловдив, ул. Ц. Дюстабанов 63, във фитнес Pulse Fitness & Spa Plovdiv

тел: 0886 478 440


С П О Д Е Л И

За собствениците на салони предлагаме нови солариуми и солариуми втора употреба. Извършваме ремонт и предоставяме резервни части и консумативи за солариуми. Богат избор на соларна козметика.
WebDesignBG

  СОЛАРНИ СТУДИЯСОЛАРИУМИЗА НАСМАГАЗИН / СЕРВИЗПОЛЕЗНОКОНТАКТИ