Вреден ли е солариумът? – Част 2

Вреден ли е солариумът? – Част 2

Соларни студия SolarPower публикуваме превод на прессъобщение от Октомври 2012 година публикувано в Sunlight Research Forum (SRF) и в много други световни медии.

Едно проучване в Обединеното кралство показва: Няма връзка между соларните процедури и повишаването на риска от рак на кожата.

Прессъобщение:

Солариумите предизвикват рак на кожата - това наистина ли е така?

Широко е разпространено убеждението, че използването на солариум повишава риска от развитие на рак на кожата. Но сега едно мащабно проучване, проведено от Университета в Лийдс във Великобритания показва как в действителност е вярно точно обратното.

През годините, различни групи изследователи са се опитвали напразно да установят връзка между използването на солариумите и разпространението на злокачествен меланом и медиите винаги с охота са били готови да добавят допълнително гориво в пожара на тревожност, породен от тази тема. Въпреки това, ние често забравяме, че излагане на ултравиолетови лъчи е от решаващо значение, тялото ни да поддържа адекватно ниво на витамин Д, който на свой ред има положителен ефект върху цялата ни имунна система.

Водени от Фей Елиът, един екип от учени на най-високо равнище от Университета в Лийдс е прекарал години в изследване на връзката между ултравиолетовите лъчи и злокачествения меланом. Екипът e осъществил проучване, включващо около 1000 участници, на възраст между 16 и 76 години, които са били диагностицирани със злокачествен меланом. След това получените резултати са сравнени с тези на група от здрави хора. В допълнение към широк кръг от информация като тип на кожата и роднинска предразположеност, за всички участници в изследването е установено, дали са използвали солариум, кога за първи път са използвали солариум, колко често използват солариум и колко време прекарват на слънце.

Проучването показва, че няма никакви доказателства за връзка между употребата на солариум и повишаването на риска от рак на кожата. Интересно е също, че изследването се провежда във Великобритания, където много голям брой от хората са с тип кожа 1, и съответно по-висок риск от развитие на рак на кожата.

Когато става въпрос за излагане на ултравиолетови лъчи - дали от слънцето или от солариум - всичко е въпрос на колко. "В днешното забързано общество, където хората прекарват повече време на бюрата си, отколкото навън на чист въздух, умерено излагане на ултравиолетова светлина от солариуми може да помогне за увеличаване на нивата на витамин Д. Посещаване на соларно студио е особено полезно през тези месеци, когато има много малко естествена слънчева светлина наоколо, с други думи между септември и април ", обяснява Ад Бранд от Sunlight Research Forum (SRF).

Sunlight Research Forum (SRF) е организация с нестопанска цел със седалище в Холандия. SRF насърчава обществената осведоменост и разпространението на нова медицинска и научна информация за ефектите от умерено излагане на ултравиолетови лъчи за хората.

Източници:

International Journal of Cancer

Relationship between Sunbed Use and Melanoma Risk in a Large Case-Control Study in the United Kingdom

Faye Elliott1, Mariano Suppa1,2, May Chan1, Susan Leake1, Birute Karpavicius1, Sue Haynes1, Jennifer H Barrett1, D Timothy Bishop1 and Julia A Newton-Bishop1

1 Section of Epidemiology and Biostatistics, Leeds Institute of Molecular Medicine, University of Leeds, Leeds, UK

2 Departments of Dermatology, University of L’Aquila, L’Aquila, Italy

За собствениците на салони предлагаме нови солариуми и солариуми втора употреба. Извършваме ремонт и предоставяме резервни части и консумативи за солариуми. Богат избор на соларна козметика.
WebDesignBG

  СОЛАРНИ СТУДИЯСОЛАРИУМИЗА НАСМАГАЗИН / СЕРВИЗПОЛЕЗНОКОНТАКТИ