Вреден ли е солариумът? – Част 2

Вреден ли е солариумът? – Част 2

Соларни студия SolarPower публикуваме превод на прессъобщение от Октомври 2012 година публикувано в Sunlight Research Forum (SRF) и в много други световни медии.

Едно проучване в Обединеното кралство показва: Няма връзка между соларните процедури и повишаването на риска от рак на кожата.

Прессъобщение:

Солариумите предизвикват рак на кожата - това наистина ли е така?

Широко е разпространено убеждението, че използването на солариум повишава риска от развитие на рак на кожата. Но сега едно мащабно проучване, проведено от Университета в Лийдс във Великобритания показва как в действителност е вярно точно обратното.

През годините, различни групи изследователи са се опитвали напразно да установят връзка между използването на солариумите и разпространението на злокачествен меланом и медиите винаги с охота са били готови да добавят допълнително гориво в пожара на тревожност, породен от тази тема. Въпреки това, ние често забравяме, че излагане на ултравиолетови лъчи е от решаващо значение, тялото ни да поддържа адекватно ниво на витамин Д, който на свой ред има положителен ефект върху цялата ни имунна система.

Водени от Фей Елиът, един екип от учени на най-високо равнище от Университета в Лийдс е прекарал години в изследване на връзката между ултравиолетовите лъчи и злокачествения меланом. Екипът e осъществил проучване, включващо около 1000 участници, на възраст между 16 и 76 години, които са били диагностицирани със злокачествен меланом. След това получените резултати са сравнени с тези на група от здрави хора. В допълнение към широк кръг от информация като тип на кожата и роднинска предразположеност, за всички участници в изследването е установено, дали са използвали солариум, кога за първи път са използвали солариум, колко често използват солариум и колко време прекарват на слънце.

Проучването показва, че няма никакви доказателства за връзка между употребата на солариум и повишаването на риска от рак на кожата. Интересно е също, че изследването се провежда във Великобритания, където много голям брой от хората са с тип кожа 1, и съответно по-висок риск от развитие на рак на кожата.

Когато става въпрос за излагане на ултравиолетови лъчи - дали от слънцето или от солариум - всичко е въпрос на колко. "В днешното забързано общество, където хората прекарват повече време на бюрата си, отколкото навън на чист въздух, умерено излагане на ултравиолетова светлина от солариуми може да помогне за увеличаване на нивата на витамин Д. Посещаване на соларно студио е особено полезно през тези месеци, когато има много малко естествена слънчева светлина наоколо, с други думи между септември и април ", обяснява Ад Бранд от Sunlight Research Forum (SRF).

Sunlight Research Forum (SRF) е организация с нестопанска цел със седалище в Холандия. SRF насърчава обществената осведоменост и разпространението на нова медицинска и научна информация за ефектите от умерено излагане на ултравиолетови лъчи за хората.

Източници:

International Journal of Cancer

Relationship between Sunbed Use and Melanoma Risk in a Large Case-Control Study in the United Kingdom

Faye Elliott1, Mariano Suppa1,2, May Chan1, Susan Leake1, Birute Karpavicius1, Sue Haynes1, Jennifer H Barrett1, D Timothy Bishop1 and Julia A Newton-Bishop1

1 Section of Epidemiology and Biostatistics, Leeds Institute of Molecular Medicine, University of Leeds, Leeds, UK

2 Departments of Dermatology, University of L’Aquila, L’Aquila, Italy

Верига соларни студия SolarPower
СОФИЯ
ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ


София, бул. Патриарх Евтимий 16

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
ЦЕНТЪР


София, ул. Света София 8, до Pulse Fitness Downtown

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
PULSE FITNESS & SPA MLADOST


София, ул. Околовръстен път 251а, във фитнес Pulse Fitness & Spa Mladost

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
PULSE FITNESS & SPA BULGARIA


София, бул. България 132, във фитнес Pulse Fitness & Spa Bulgaria

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
БОРОВО


София, бул. България 60A

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
СТУДЕНТСКИ ГРАД


София, ул. 8-ми Декември 35, срещу бл. 22

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
СТРЕЛБИЩЕ


София, ул. Тулча 43

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
КРАСНА ПОЛЯНА


София, бул. Н. Мушанов, бл.31

тел: 0895 020 866
СОФИЯ
ДРУЖБА 1


София, Дружба 1, Пазара, павилион 60

тел: 0886 602 954
СОФИЯ
МЛАДОСТ 1


София, бул. Ал. Малинов 30, ТЦ Лилиан, ет. 2

тел: 0884 011 266
ПЛОВДИВ
КАМЕНИЦА 1


Пловдив, бул. Хр. Ботев 101

тел: 0897 560 836
ПЛОВДИВ
ТРАКИЯ


Пловдив, бул. Освобождение, бл. 203

тел: 0897 560 836
ПЛОВДИВ
PULSE FITNESS & SPA PLOVDIV


Пловдив, ул. Ц. Дюстабанов 63, във фитнес Pulse Fitness & Spa Plovdiv

тел: 0886 478 440


С П О Д Е Л И

За собствениците на салони предлагаме нови солариуми и солариуми втора употреба. Извършваме ремонт и предоставяме резервни части и консумативи за солариуми. Богат избор на соларна козметика.
WebDesignBG

  СОЛАРНИ СТУДИЯСОЛАРИУМИЗА НАСМАГАЗИН / СЕРВИЗПОЛЕЗНОКОНТАКТИ