Вреден ли е солариумът?

Вреден ли е солариумът?

Соларни студия SolarPower публикуваме превод на обръщение на European Sunlight Association към собствениците на соларно студио. То е във връзка с прессъобщение на Международната асоциация за изследване на рака (IARC).

Клиентите на вашето соларно студио може би са чули последните слухове, относно това, че разни учени сравняват въздействието на солариума, сравнявайки го, че е “опасен, като арсена” или вреден, като тютюнопушенето. Тези описания са погрешни и ненадеждни.

Причината се крие в неопределеността на действителните изследвания. За да ви помогнем да си отговорите на всички въпроси и да разсеем всякакви съмнения на вашите клиенти, ние ви обръщаме внимание на следното.

За какво говорят новините:

  • Група учени от Франция, е определила солариумите в “Първа група”, “Първа група” означава, че съществуват данни за повишаване риска от рак на кожата, в резултат от използването на солариуми.
  • Данните не са новост: слънчевото греене принадлежи към същата категория, към която сега се включват и солариумите и това е факт от 1992 година насам!
  • От 1992 година хиляди лекари препоръчват умереното стоене на слънце, от гледна точка положителния ефект върху здравето. В действителност, много видни експерти изучаващи влиянието на Витамин Д, са убедени, че ползите от слънчевата светлина значително надвишават риска.
  • Да бъдеш в категорията “Първа група” по никакъв начин не се определя от размера на риска, но бележи евентуална опасност. Някой елементи, които са включени в категорията, са много опасни, като например арсена или иприта. Други елементи са слабо рискови. Те включват червеното вино, бирата и осолената риба.
  • Статиите, в които се разказва, че “образуването на тен и опасно, като арсена” са очевидно погрешни. Учените никога не са правили подобни сравнения. Те са плод на въображението на журналисти, търсещи сензации.
  • Самия доклад не е бил направен публично достояние. Всички новини са на базата на съобщения в пресата, като в същото време нито един журналист не е виждал действителните данни.
  • Международната асоциация за изследване на рака е група от учени, работещи с Организацията на обединените нации. Техния доклад се базира на една научна публикация през 2006 годна, която от своя страна, обобщава данните от 23 проучвания. Някои от тях датират от 1980-те години. В резултат от тези изследвания се дава широк диапазон от научни факти. От 23 проучвания

- 5 са били изключени поради неизползваеми данни;

- 6 дават резултати, които показват, че добиването на тен в солариум в значителна степен редуцира риска от рак на кожата!

- 16 дават резултати в рамките на допустимата грешка – по време на избори специалистите казват, че никой не може да приеме резултат, който изкарва един кандидат с 1% напред, когато допустимата грешка е 5%.

  • Някой нови публикации съдържат подвеждаща статистика, че тенът в солариумите увеличава риска от меланом с 75%. Тази цифра е получена от проучване, в което са използвани спорни методи. Някои автори допускат, че не са отчетени такива фактори, като греене на слънцето на открито и чувствителността към слънчевата светлина. Дори ако проучванията дават точни цифри, това не означава, че 75% от потребителите ще придобият чрез солариумите меланом. Това означава само, че техния относителен риск е по-висок. Тъй като ние говорим за относителен риск, ако първоначално рискът е пренебрежимо малък, процента на увеличение в действителност е малък допълнителен риск. Като друг пример може да се посочи, че годишния риск от смърт в автомобилна катастрофа е около 0.013%. Ако увеличим риска с 75%, то тогава той ще бъде 0.023%, или 1 случай на 4500. Ето истинската истина за процента.

European Sunlight Association a.s.b.l.; Avenue Louise 101; 1050 Brussels Belgium;Phone: +32 2 300 59 32; Fax: +32 2 300 59 39; Email: info@europeansunlight.eu

За собствениците на салони предлагаме нови солариуми и солариуми втора употреба. Извършваме ремонт и предоставяме резервни части и консумативи за солариуми. Богат избор на соларна козметика.
WebDesignBG

  СОЛАРНИ СТУДИЯСОЛАРИУМИЗА НАСМАГАЗИН / СЕРВИЗПОЛЕЗНОКОНТАКТИ